Bueskyting fra hesteryggen, to idretter.

Av Kaptein Truls Erik Dahl

 

 

En helg i oktober 2006 var det et kurs på Klokkerud gård. Kursholder var Arnt Johnny Alme(bildet), gradert bueskytter. Nordens eneste. Kurset var det første i sitt slag noensinne på våre breddegrader. Hva fikk vi lære? Opplegget er basert på Lajos Kassais skole i Ungarn, der Arnt  er gradert. Blå, røde, gule svarte kafkaner forteller hvilket nivå du ligger på, ikke ulikt det østerlandske ”svart belte i karate” systemet. Dagene starter alltid grytidlig med marshal-art, en slags militær ”linjegymnastikk-ekseris” som fremelsker skyteteknikk. Til takten av tromme.

Kutt ut kjedelig ergometer-sykling og aerobic og ”sats” heller på dette som er mye morsommere!  Så er det skytedrill fra 20-30 og 50 meter under kampsport-eksersis. Her er det ikke så viktig å treffe, kun hurtighet og drill er viktig. Hæpp, hæpp. Så løper vi 300 meter, skyter 3 piler, samme runden, 3 piler osv til vi har skutt opp 12 piler. ”Running archery” På tid! Litt pes og svette inn i en ellers så stillestående idrett som bueskyting mener jeg er av stor verdi. Gøy. Det blir en god del bakketrening med en bivirkning, man kan bli kvitt litt overflødig fettJ

 

 Å hjelpe hesteeieren med stallarbeid og møkking er også på timeplanen. Så kommer det som for de fleste av oss blir vanskeligst.

 

Ridning.

 

 

Arnt Johnny er hestemann til fingerspissene. Horsemannship heter det, være ”kompis” med hesten, forstå den. Vi får hver vår hest (lettdøl) som vi få ansvar for. Først tar vi den på banen der vi skal være alene ”hest/rytter”. Andre hester vil være forstyrrende. Hesten blir testet ut for lyder. Et plutselig smell fra en buestreng vil i utgansgpunktet skremme vettet av en hest som jo er et flukt-dyr. Risting av pilene i koggeret etc, alt må tilvendes. Disse testene må gjøres i meget rolige og trygge omgivelser, hesten skal stå fritt til å stikke av under testene.  God tid, god tid. Om hesten blir urolig, slutter man en stund. Etter hvert får du full oppmerksomhet fra hesten og dermed kontroll. Hestene på Klokkerud er vant til det meste av lyder så  testingen  gikk rimelig greit. Så opp på hesten, uten sal og stigbøyler. Mye barbak-ridning for balansen gjør deg raskere til en god rytter. En 100 meters bane er satt opp med en blink midt på. En 3 meters korridor med tau-gjerde på begge sider.

 

 

Undertegnede nøyde seg med  noen 100 trav-strekk uten bue. Her nytter det ikke å gå for fort frem. Selv om trav er vanskeligere enn galopp så går det fortere i galopp. Et fall fra hesten i full fart er ikke ønskelig. Altså: Å galoppere barbak uten å holde i tøylene krever en masse og jobbing for å bli god. Arnt Johnny skyter 7 piler på samme mål, Kassai 12, en utrolig prestasjon. Arnt Johnny sier han treffer en del ”Wonnabes”,  ungdom som tror man kan få dette til uten trening. Men et sted må man begynne. Det planlegges flere kurs på østlandet, utover vinteren, i innedørs ridehall. Her kan også helt uøvde få prøve seg på hesteryggen. Barbak i skritt er også meget god trening mht rytme og balanse. I alle tider har hestebruk vært dominert av menn. Nå ikke lenger. I de fleste staller er det jentene som dominerer. Kanskje dette kan få flere av ”gutta boys” på ride-banen?

 

Takk. Takk til Arnt Johnny. Dette må da være en ganske så optimal idrett?

 

 

tilbake til www.langbue.no