tilbake til oppslagstaven

NM i Historisk bueskyting 22/23 august 2009


Årets NM foregikk på Follo museum i Drøbak. Som tradisjonen for utendørs NM har blitt så ble det også denne gang skutt historisk runde. Det var 60 påmeldte totalt, og av disse møtte 55 på skytelinja på NM’s først dag den 22 August 2009.

Været var heldigvis med oss men vi var likevel rustet til å tåle noe regn. Flere partytelt samt en stor presenning var satt opp. Disse fungerte egentlig mest som skyggesteder for de som ville komme litt unna solen. Skytingen ble delt inn i 10 grupper av 6 skyttere da vi kun hadde plass til 6 skyttere på linja, og i stedet for å skyte to omganger fikk hver skytter 2 x 3 skudd fra den enkelte avstand. De seks beste fra hver klasse; Junior, Damer og Herrer kom til finalen. Resultatene finner du her.

Lengdeskytingen ble en utfordring da været førte til utsettelser mht åkrene som skulle slås. Heldigvis stilte bonden Nicolai Bjørneby sin åker ved Dyster Gård rett ved Ås hallen til disposisjon slik at både lengde og artilleri kunne gjennomføres der. Det blåste litt, men det ble skutt langt likevel. Lengste skuddet ble denne gang på 345 meter, levert av Ivar Malde. Artilleriskytingen var historisk. Det er nok 1000 år pluss siden en slik rekke med historisk pil og bue avfyrte slike pilregn som denne dagen.

Nils Torske som i fjor brøt 300meters barrieren med sitt skudd på 325 meter fikk bauta avduket på Follo museum. Dessverre var ikke Nils til stede for å bivåne bautaen. Bautaen bærer teksten ”Nils skaut 325”. Nils Torske hadde skrevet et dikt som Truls Erik Dahl fremførte. Truls holdt også tale og fortalte sagnet prinsessen som ligger i gravhaugen langs veien mellom Drøbak og Ås. I følge sagnet skal hun ha stoppet to piler med en stein som hun løftet opp over hodet. Pilene ble skutt av to rivaler i duell om hennes gunst. Disse pilene satte merker på hver side av steinen og dette ble markert på bautaen til Nils med to hull på hver side med plass til å sette inn to piler på sidene.

Vi kåret også dagens trippelvinner. Her ble resultatene fra Historisk Runde, Lengdeskyting samt Artilleriskytingen lagt sammen ut fra følgende formel [antall poeng historisk runde + antall poeng artilleri + antall meter på lengdeskytingen delt på 10]

Med denne formelen var det et par skyttere som med stor overraskelse mottok sin premie som ble sponset av TRADBOW. Premien besto av pilskaft, fjær og historiske feltspisser til å bygge et dusin piler.
Vinneren i klassen for Junior : Ingvar Wederwang
Vinneren i Dameklassen : Irun Elverum Dahl
Vinnere i Herreklassen : Kristen Brendehaugen

Follo museum åpnet sine dører til overnatting og sørget for at det ble servert mat til de oppmøtte. Dette er vi glade og takknemlig for.

 

 

 

Resultatliste sammendrag

 

Historisk Runde

 

 

Under er noen av bildene som ble tatt under Historisk Runde. Takk til Herman Burema for bildene.


Vinneren av Historisk Runde Herrer


Nils Lystad fikk andre plassen og Erik Diserud tredje plass.


Det er ikke bare enkelt å trekke opp buen til skudd :-)


Damefinalistene. Liv Lien lengst bort i bildet(2). Elisabeth Østby(3) i midten og dagens vinner Stine Kvamme i blått


Finaleomgangen Herrer


Juniorfinalen. Den ble vunnet av Andreas Austrheim i midten. Maria Kvamme
nærmest i blått(2) og Elias Drønen(3).


Overdommeren inspiserer..


Full aktivitet i sekretariatet mellom dystene.


Noen av pilene satt skikkelig godt :-)


Junior trippelvinneren i senter for flere blinkskudd her gitt.


Trond Kvitnes vant ikke finalen, men med sine 25 poeng er han fortsatt den ubestridte skytterkongen og kan derfor beholde NL's våpenskjold til neste NM.


Staute bueskyttere i avslappet passiar :-)


Noe av utvalget fra Tradbow som Ola Klåpbakken hadde med seg.


Trippelvinneren Damer. Irun Elverum Dahl.


Denne karen ble lang i maska da han fikk vite at han var trippelvinneren i herreklassen.
Gratulerer Kristen!


Æreskaptein og NL's grunnlegger, Truls Erik Dahl.


Ingar Abrahamsen hadde med sitt vikingtelt for anledningen.


Årets vinner av buebyggerkonkurransen Sverre Jensen.
 

To glade arrangører.
 

 


Tilbake til www.langbue.no